lørdag 26. mars 2011

Pusten er tråden livet henger i





 Pusten er tråden livet henger i. Ta deg god tid om morgenen. Spis, ta en kopp te, les avisen. Tar du en dusj, konsentrer deg da bare om det. La dusjstrålen massere huden og tøm hodet ditt for bekymringer. Når du leser, og spiser gjør du bare det. Å være totalt tilstede i det du gjør fører til mindre stress. Får du vondt i nakken på jobben, stopp opp og kom i kontakt med pusten din. Det kan hende du ikke har pustet på en stund og derfor føler deg sliten.

Noen assosierer meditering med noe mystisk. Du kan ta det helt med ro. Du kan leve et helt normalt liv, nyte samme maten og drikke vin/øl når du følger prinsippene for oppmerksomhetstrening. Det er ikke hva du gjør som er sentralt i denne treningen, men hvordan du gjør det. Siktemålet med treningen er å forandre deler av din psykologiske livsstil. Dette kan forhindre at du til stadighet lar deg fange av negative tanker og bekymringer. Du skal i størst mulig grad å leve i nåtiden. I boka: Hvordan redusere stress, Aschehoug 1999 av Kroese, Andrias J. anbefaler forfatteren er fire prinsipp for å møte tanker og følelser.

  1. Stoppe med tidligere vanemønster
  2. Se og betrakte
  3. Akseptere
  4. Slippe og la gå

Å stoppe opp betyr at du selv begynner å legge hånden på rattet og ikke lar din feilprogrammerte autopilot fortsette styringen.
Dersom du skal lære deg å akseptere det du betrakter, må du nødvendigvis gi deg god tid til å se og betrakte.
Å akseptere er å betrakte tingene i vår bevissthet med minimal tilstedeværelse av fordømmelse. Du skal la være å evaluere eller sette psykologiske karakterer på det du opplever. Du skal i stedet lære deg å betrakte det du opplever som noe som bare er der.
Å la gå betyr å la du betrakter rolig og mykt slippe taket. Forfatteren gir et bilde av dette med en historie:

I India pleier en å fange apekatter ved å henge opp en boks med nøtter i et tre. Boksen har en åpning som passer akkurat til en utstrakt apehånd, men apene får ikke hånden ut igjen dersom den er knyttet rundt nøttene. De apene som ikke slipper taket, blir fanget. På en måte blir apene fanget på samme måte som du blir fanget dersom de krampaktig holder på tanker og følelser. Det du må lære deg er rolig og mykt å slippe taket. Det er ikke vanskelig å slippe taket dersom du lærer deg å akseptere det du opplever.
 








Meditasjonen fjernet ikke smerten min, men den lærte meg å leve med den. Det er en fordel å lære meditasjon/avslapping på kurs, men ikke nødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar