torsdag 24. februar 2011

Følelser påvirker kroppen


FØLELSER PÅVIRKER KROPPEN
- Nyere forskning viser at følelser og biologi henger tettere sammen enn vi før har trodd, sier Svein Blomhoff, overlege ved Psykosomatisk avdeling ved Rikshospitalet. Han hevder at vi i dag kjenner hvilke deler av hjernen som aktiviseres under følelser. Denne aktiviteten påvirker hormonbalansen, immunapparatet, muskler og nervesystem.
           
 I forsøk går de aktivt inn for å fremkalle følelser. Samtidig måler de endringer i hjernens blodgjennomstrømning, stoffskifte og elektriske aktivitet. På den måten ser de hvilke områder i hjernen forskjellige følelser aktiverer. Det de finner er at ulike følelser aktiverer ulike deler av hjernen, og at store deler av hjernen er involvert i alle følelser. Samtidig måler de kroppslige mekanismer som for eksempel hjertefrekvens, muskulatur og aktiviteter i tarmen. Forskerne kan vise til en direkte sammenheng hvordan følelsene aktiverer hjernen og kroppslige mekanismer.
           
Forsøkene ved Rikshospitalet viser også at følelsene har en helt annen dimensjon enn vi før har vært klar over. Selv ubevisste følelser gir utslag, både i hjernen og i resten av kroppen. Kroppen kan altså ha en depressiv reaksjon uten at du føler deg deprimert. Slik utsettes vi for belastninger vi selv ikke er klar over. Ofte er det de pårørende som merker forandringen først, de ser at ansiktsutrykk, kroppsholdning og generelt humør forandrer seg. Det forklarer årsaken til at andre påstår at jeg er nedstemt når jeg selv hevder å ikke være det. De ser det bare på meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar